Hundens dempende signaler, del 3 - eksempler

Nå som jeg har forklart litt rundt viktigheten av å forstå hundens signaler, ønsker jeg å gi dere forklaringer på de mest brukte signalene som hundene våre bruker.

Når du vet hva du skal se etter, er det lettere å kjenne igjen signalene – både når de blir gjort og i hvilke situasjoner hunden din bruker dem.Eksempler på de mest brukte dempende signaler

Gjesping:
Hunder gjesper ikke ofte fordi de er trøtte. De bruker gjesping som et dempende signal, både mot andre individer og for å dempe seg selv. Man ser ofte dette på veldig stressede hunder under trening eller som har fått kjeft av matmor. Et annet eksempel er hvis du skal på tur og hunden står ivrig og venter på å komme ut. Da kan den ofte bruke gjesping for å dempe seg selv.

Hunden Vicky gjesper
Jeg stirrer strengt på Vicky. Hun svarer med å gjespe, blunke
og logre forsiktig med halen.


Snu/se seg vekk:
Det finnes mange måte for en hund å snu seg vekk på. Den kan kikke litt eller mye til siden eller snu hele kroppen vekk fra det den forsøker å dempe. Et eksempel kan være hvis du kjefter høyt til hunden på avstand og går imot den truende. Da kan man se at hunden senker seg og snur seg vekk, og ofte har halen mellom beina. Hvis du brøler "kom" til hunden vil det ofte gjøre at den fryser, eller går veldig sakte mot deg med mange dempende signaler.

Hunden Vicky snur seg vekk
Vicky demper den truende posisjonen jeg har foran henne ved
å kikke til siden og blunke.


Ligge eller sitte:
Dette brukes ofte av hunder som leker, og der den ene hunden synes at leken har gått for langt. Den kan da sette seg, snu seg vekk fra uromomentet eller legge seg ned.

Splitte:
Hunden går mellom to individer for å splitte opp en eventuell krangel. Mange hunder forsøker å splitte to mennesker som gir hverandre en klem. Vi sier da at hunden er sjalu. Sannheten er at i hundeverdenen vil slik atferd med tett kontakt bety bråk. Hunden prøver da å forhindre at matmor kommer i trøbbel. Man kan også se at en hund går mellom to hunder som står og stirrer på hverandre – siden dette ofte betyr at en krangel er i ferd med å starte.

Omdirigert atferd:
Hunden gjør noe annet for å komme seg unna situasjonen. Den kan tygge på båndet sitt, tisse, spise gress, snuse, osv. På valpe-kurs ser man ofte hunder som gjør slike ting. Grunnen til dette er at hundene blir slitne. Eller det kan være at de får skjenn og at det blir stilt for store krav. Hunden vil da kunne begynne og "fikle" med noe annet. I stedet for å gi hunden skjenn, bør du gi den en pause.

Slikke seg rundt leppene/smatte:
Dette signalet kan være vanskelig å se fordi det ofte går fort. Hunden bruker dette når den føler seg ukomfortabel og når noen går rett imot den. Hunden vil da kunne smatte og slikke seg gjentatte ganger rundt munnen. Dette kombineres ofte med øyebevegelser som å se vekk eller blunke.

Hunden Kirby slikker seg rundt munnen
Jeg kaller inn Kirby med streng stemme. Han demper meg ved
å gå veldig sakte med halen ned, blunke, se vekk
og slikke
seg på nesen.


Blunke med øynene/glatte ut ansiktet:
Hunden blunker, kikker vekk og tilbake igjen. Mange hunder gjør ansiktet valpete for å virke mindre truende.

Hunden Vicky blunker
Jeg snakker med dyp stemme til Vicky. Hun gjør blikket mildt
og blunker, glatter ut ansiktet for å se vennlig ut, legger
 
ørene
ned og logrer med halen.


Sakte bevegelser:
Når du er sint på hunden vil den bevege seg saktere. Hvis du er sint og kaller den inn vil hunden sannsynligvis ikke løpe rett til deg. Den merker at du er sint og forsøker å dempe deg ved å gå sakte – gjerne i kombinasjon med andre signaler.

Eksempler på demping og misforståelser i hverdagen

  • Hunden ligger i sengen sin. Du kommer bort og bøyer deg over for å kose med den. Hunden snur hodet vekk og ser en annen vei. Kanskje den også gjesper eller smatter. Dette gjør den for å fortelle deg: Jeg liker ikke at du bøyer deg over meg, det virker truende.
  • Matmor har lært at hun må være streng og er bestemt når det gis kommandoer til hunden. Hun roper inn hunden med høy og bestemt stemme. Hunden merker dette og forsøker å dempe matmors sinne. Den snur seg vekk, slikker seg rundt munnen og går veldig sakte. Matmor mener at dette er ulydighet og blir sint og straffer hunden. Dette fører til at hunden får straff kun for å bruke hundespråket.
  • Matmor trener lydighet. Hunden reiser seg fra "sitt på plass". Da får hunden kjeft så ørene flagrer og blir kommandert på plass igjen. Hunden kikker så vekk og gjesper. Når matmor deretter sier "fot" tør ikke hunden annet enn å bli sittende. Dette fordi hunden har fått kjeft fordi den reiste seg, og demper situasjonen ved å sitte. Hunden får så igjen skjenn fordi den ikke adlyder matmor. Dette blir en ond sirkel av misforståelser.

Ditt beste verktøy er å observere våre firbeinte venner og se hva de forteller oss. Lykke til inn i hundens spennende verden!


Hilsen,
Wenche Strømnes, hundetrener

Tips til faglitteratur:
«På talefot med hunden» av Turid Rugaas
«Hundens språk og atferd» av Barbara Handelman

Hei, liker du artikkelen? Del den med dine venner: