Før du kjøper hund og ha valp i huset, del 2

Du har nå brukt tid på å finne ut hvilken hunderase du ønsker å anskaffe, enten det er valp, omplasseringshund eller hund på fòr. Å ha hund på fòr (være fòrvert) betyr at oppdretter eier hunden, men du har hunden hjemme hos deg på heltid.

Det blir skrevet en kontrakt mellom deg og eier. Innholdet i kontrakten kan variere fra eier til eier. Du bør bruke god tid på å lese gjennom kontrakten og kommunisere med eier slik at dere er enige om innholdet i kontrakten. Du bør ha vurdert hvilket aktivitetsnivå og hvor mye tid du har til hunden din, både mentalt og fysisk. Det er også en fordel å finne ut av rasens styrker og svakheter, rasetypiske sykdommer, pelsstell og predisponert atferd. I denne bloggen vil jeg ta utgangspunkt i kjøp av renraset valp.

Formålet med hundekjøpet bør være klart – hva skal du bruke hunden til? Som tidligere beskrevet skal man anskaffe riktig hunderase til det formålet man har. Det er urettferdig ovenfor en hund å kreve noe av den som den overhodet ikke er skapt for å klare.

Du kan selvfølgelig trene forskjellige ting med hunden for moroskyld uten å ha forventninger om å vinne konkurranser. Husk bare på å tilpasse treningen og ta hensyn til hunden. Kjøper man for eksempel en Pomeranian for å gjete sauene sine og oppdager at det ikke fungerte, kan man ikke skylde på andre enn seg selv.

Du kan finne mye informasjon om hunderaser på internett og i rasebøker. Det står imidlertid ofte lite om hvordan hunden egentlig er. Raseklubber for hunder kan gi deg råd, men det er ikke alltid disse klubbene ønsker å snakke så mye om rasens svakheter. Et godt tips er å se hunderasen selv og snakke med folk som har samme rase. Dra på utstillinger, konkurranser, treninger og observer hunder i forskjellige situasjoner. Snakk med folk. Det er også viktig å se på hundens atferd med egne øyne og vær ærlig med deg selv om hvordan hunden er og oppfører seg.

Når du skal velge valp bør du se med åpent blikk på valpens foreldre og søsken – da mener jeg ikke bare utseende! For å få en god hund å leve sammen med, er hundens atferd det viktigste. Atferd er arvelig. Har hunden for eksempel nervøse foreldre og søsken, er sjansen stor for at valpen du vurderer å kjøpe også blir nervøs. Gjør research og finn ut hvordan hundenes linjer er hos oppdretteren. Sjekk utstillinger, konkurranser og prat med folk.

Hvis jeg personlig skal kjøpe valp, vil jeg sette følgende krav til oppdretteren:

  • Jeg vil treffe valpemor, tilbringe tid sammen med valpene – og se hvordan de fungerer sammen i flokken.
  • Jeg forventer at oppdretteren skal sosialisere valpene på en fornuftig måte. En valp som aldri har vært ute av huset har ofte større problemer med å tilpasse seg omverden enn en valp som har blitt sosialisert.
  • Jeg vil se/få bekreftet at tispa har vært en god mor og tatt seg av valpene på en god måte.
  • Hør om valpen er blitt utstøtt eller mobbet av sine søsken. Eller om valpen har vært den som skaper problemer. Dette behøver imidlertid ikke resultere i hvordan hunden blir som voksen.

Personlig ønsker jeg ikke at valpene skal leveres for tidlig. De fleste valper blir levert når de er mellom 8-10 uker gamle. Om valpemor og flokken fungerer som den skal, foretrekker jeg at valpen blir hos oppdretteren til den er minst 9 uker gammel – for å lære mest mulig av mor og søsken.

Jeg forventer naturligvis også at oppdretteren svarer på de spørsmål jeg måtte ha, og at helsesjekk er gjennomført. Bruk god tid på å lese gjennom kontrakten og vær sikker på at du er enig i det du skriver under på. Når du først har signert kontrakten, er det lite man kan klage på i ettertid.

Som regel tar oppdretter og valpekjøper med i kontrakten hva som skal skje om ting ikke fungerer, for eksempel som at valpekjøper ikke vil ha valpen lenger. På denne måten forsikrer oppdretteren seg at valpen blir levert tilbake hvis kjøper vil omplassere eller avlive hunden. Noen har også med i kontrakten at det ikke skal avles på hunden, og at hunden ikke skal brukes til avl med andre raser.

Til slutt vil jeg påpeke at ingen individer er like og atferd er ikke skrevet i stein. Oppveksten og sosialiseringen som du gir hunden din betyr utrolig mye for hundens atferd. Kunnskap om hunden, gode vaner, sunn oppdragelse, trening og å gi hunden kjærlighet, står sentralt.

Gjør du et godt forarbeid før du kjøper deg en firbeint venn, er sjansen større for at hundeholdet blir slik du hadde drømt om.

Hilsen,
Wenche Strømnes, hundetrener

Hei, liker du artikkelen? Del den med dine venner: