Før du kjøper hund og ha valp i huset, del 1

Det å gå til anskaffelse av en hund er ikke noe man bør gjøre på impuls, enten det er en voksen omplasseringshund eller en valp.

I denne bloggen vil jeg fokusere på hva du bør tenke på før du får en valp i huset, og hva du bør vite når det gjelder valg av rase. Jeg skriver 2 bloggposter om temaet – den andre blir postet snart.

Først bør hele familien være enige om å skaffe hund. Det innebærer hvilke treningsmetoder som skal benyttes og hvilke regler som skal gjelde i huset. For eksempel: Skal hunden få ligge i sofaen? Skal den få mat ved bordet? Man må være enige om hvordan ansvaret skal fordeles. Husk at barn ikke bør ha ansvar for en hund alene.

Når du skaffer deg en hund tar du på deg ansvar for et annet liv i 10-16 år fremover. Man er derfor nødt til å stille seg selv en del spørsmål og være ærlig med svarene:

  • Har vi plass? I så fall, hvor stor hund har vi plass til?
  • Har vi økonomi til å ha en hund? Hunden skal ha mat, forsikring, faste og uventede veterinærbesøk, vaksiner, hundeutstyr og kennel/hundepasser.
  • Har vi tid? Hunder er flokkdyr og trenger kontakt med andre individer for å ha det optimalt. Hunder skal ha selskap, kos, trene/gå turer og sosialiseres.
  • Hva gjør vi når vi skal på ferie eller må ha en hundepasser? Da kan Finnenhundepasser.no være tingen for deg.
  • Har vi andre dyr, for eksempel katt eller dyr i bur? Da må eventuell trening og tilvenning tilpasses.

Når dette er på plass kommer det viktigste spørsmålet: Hvilken hunderase skal vi velge?

Valg av riktig rase er ofte den viktigste nøkkelen til et godt hundehold. Dette er fordi det finnes hundrevis av hunderaser som vi mennesker har skapt til forskjellige arbeidsoppgaver.

For å få frem hundens spesielle egenskaper som å gjete, vokte, jakte og apportere – har vi avlet på individer som har den beste genetikken for de arbeidsoppgavene vi ønsker å få frem. Disse genetiske egenskapene har blitt avlet på i så mange generasjoner at det har blitt en predisponert atferd, det vil si en atferd som ikke kan fjernes. Noe av atferden kan kanskje trenes bort, men vil aldri helt forsvinne.

Med andre ord; du kan ikke kjøpe en Border collie og forvente at den ikke skal gjete ungene dine eller katten din. Og du bør ikke bli sjokkert hvis din jakthund stikker av til skogs for å jakte litt på egen hånd. Dette ligger i hundens natur enten den vil det eller ikke – det er automatikk.

For å vite hvilken hunderase du bør velge bør du vite hva hunden skal brukes til. Skal du jakte eller gjete med hunden? Skal du trene lydighet, agility eller andre hundesporter? Ønsker du å ha hunden som en turkompis? Dette bør du bruke litt tid å tenke på.

Det finnes mange ting man kan gjøre sammen med hunden sin. De fleste av oss ønsker seg en familiehund som kan holde oss med selskap. Dette er også en arbeidsoppgave som mange hunder er avlet til.

Du vil kanskje si at alle hunder kan bli familiehunder? Og svaret er ja. Men det er en stor risiko å ta hvis du er glad i sofaen og synes en tur rundt boligen din er passe lange. Hvis du da velger en aktiv hund med utpreget arbeidslyst, kan du fort få et problem.

Jakthunder, Border collier, Shæfere og Alaska husky er til eksempel veldig glad i å utfolde seg både mentalt og fysisk. En Border collie som må ligge på sofaen vil sannsynligvis prøve å få ut energien eller frustrasjonen på andre måter. Da får man det som kalles atferdsproblemer. Det er selvsagt avvik i dette. Noen hunder har arvet lite av genene som gir lyst til å arbeide, og kan kanskje ha det greit med å være sofagris. Men du bør tenke gjennom risikoen.

Jeg kan bruke meg selv som eksempel. Jeg er veldig glad i å gå tur i skogen med hundene mine, og trene forskjellige hundesporter. Samtidig er jeg veldig glad i sofaen, og hundene synes det livet er aldeles flott. Men for mange år siden skulle jeg være med å se på noen Border collie-valper sammen med ei venninne. Ikke overraskende kom jeg hjem med en valp i armkroken samme dag. Den var jo så fryktelig søt! Jeg visste at valpen kom fra linjer med dyktige gjeterhunder, men den kunnskapen puttet jeg langt vekk og tenkte at dette skulle gå bra.

Hunden vokste til. Og selv om jeg gikk lange turer og trente lydighet og agility (ikke regelmessig), så ble det til at hunden ofte endevendte huset og gjetet den kom over. Jeg var nødt til å se mine egne begrensninger og omplassere den til en sauebonde. Der levde den lykkelig og fikk gjøre det den hadde lyst til.

Så; når valpen kommer vaggende mot deg med store vakre øyne, bør du holde hodet kaldt og tenke: Hva skal jeg bruke denne hunden til?


Hilsen,
Wenche Strømnes, hundetrener

Hei, liker du artikkelen? Del den med dine venner: