Å reise med hund på ferie

Har du vært eller skal du ut å reise med din hund? Jeg har snakket med mange hundeeiere som er forvirret over regelverket. Reglene varierer litt fra land til land, så det er viktig å sette seg godt inn i kravene til akkurat ditt ferieland.

Generelt trenger hunden mikrochip, pass, rabiesvaksine og ormebehandling for å kunne reise. Det å reise inn igjen i Norge er strengest. Reiser du med flere enn 5 hunder eller hunder som skal selges, gjelder andre regler. En enkel guide for innreise fra alle land finnes på Mattilsynet.no.

1. Mikrochip
Mange oppdrettere leverer valpen ferdig ID-merket med chip. For de hudene som ikke har chip, er det lett å få gjort dette hos en veterinær. Den settes omtrent på samme måte som en vaksine. Det anbefales å sette inn en mikrochip på alle hunder slik at det er lettere å finne igjen bortkomne hunder. Dette gjelder også hunder som ikke skal reise. Hunder som får mikrochip blir registrert av en veterinær hos Dyreidentitet.no.

2. Pass
Pass får man hos en veterinær og det gjelder for EU/EØS-land. Hvis du skal reise med mer enn 5 hunder eller reise til land utenfor EU/EØS-området, må hunden ha et veterinærsertifikat fra en offentlig veterinær.

3. Rabiesvaksine
Vaksinen må gis minimum 21 dager før man skal reise. Vaksinen varer i et år og det anbefales å vaksinere hunden(ene) hvert år om man reiser mye. Det er ikke lenger påkrevd blodprøve etter vaksinen i EU/EØS-land, og listeførte tredjeland. Rabiesvaksine er ikke påkrevd ved innreise fra Sverige.

Rabies er en zoonose, en sykdom som smitter fra dyr til mennesker. Dette er en potensiell dødelig sykdom som angriper nervesystemet.

4. Ormebehandling
Det behandles mot revens dvergbendelorm (Echinococcus multilocularis). Behandlingen må føres inn i passet av en veterinær og det må skje mellom 24 og 120 timer før innreise til Norge. Det mest ideelle er 24 timer før innreise. Hvis hunden har blitt utsatt for mye smitte på reisen, anbefales det også at hundeeier behandler hunden en gang til etter ankomst til Norge. Reiser man mye kan hunden behandles to ganger med maksimum 28 dagers mellomrom, deretter hver 28. dag. Ormebehandling er ikke påkrevd fra Finland, Irland og UK.

Revens dvergbendelorm er ikke farlig for hunden. Hos mennesker derimot kan den gi alvorlige skader på indre organer, ved at det dannes svulstaktige parasittblærer, og kan i verste fall være dødelig.

5. Andre sykdommer
Selv om det ikke er regler for andre sykdommer ved innreise til Norge, kan hunden bli smittet av alvorlige sykdommer i utlandet. Les mer om dette her.

Med ønske om en problemfri og trygg reise!


Hilsen,
Frida Aksnes, veterinær

Hei, liker du artikkelen? Del den med dine venner: